Какво е ламинирано стъкло?

Ламинирано стъкло (също наричано триплекс) е вид безопасно стъкло, което се остава цяло, дори когато се счупи. В такъв случай, той се задържа благодарение на междинния слой, поливинил бутилар (PVB). Междинният слой придържа слоевете стъкло, а неговата висока якост не позволява стъклото да се разпадне на големи остри парчета.

Това създава характерен модел на напукване на паяжина, когато ударът не е достатъчен, за да пробие изцяло стъклото. Ламинираното стъкло обикновено се използва, когато има вероятност от човешко въздействие, има риск за минувачи или за по-висока издръжливост при счупване, също и за архитектурни приложения. Среща се също при автомобилните стъкла.

какво е ламинирано стъкло

В географски райони, изискващи устойчива на урагани конструкция, ламинираното стъкло често се използва във външни витрини, стени и прозорци. Възможни конфигурации са: 3.3.1, 4.4.1, 5.5.1, 6.6.1, 8.8.2, 8.8.4, 10.10.2, 10.10.4, 12.12.2, 12.12.4 закалено и незакалено.

Как се произвежда ламинирано стъкло ?

ламинирано стъкло вариацииТехнологията на слепване (ламиниране) на стъкло се извършва чрез прилагане на високи температури и налягания върху триплекса с цел елиминиране на въздушните мехурчета от стъклените слоеве, създаващо здраво уплътнение. По този начин стъклото е достатъчно здраво, за да устои на стреса.

В случай на счупване, няма остри парчета, които иначе биха могли да причинят фатални наранявания на околните. Това квалифицира ламинираното стъкло като безопасно стъкло. Стандартното PVB ламинирано стъкло има дебелина най-малко 0,38 мм, но множество слоеве 0,38 могат да бъдат ламинирани, за да се направят връзката още по-здрава. Същата технология се използва и в бронираните стъкла.

 

Какви са предимствата на ламинираното стъкло ?

Отлична издръжливост на промени в температурата и налягането. Може да издържи на удар с метал, камък и дори малки екслозии. Отлични шумоизолационни способности, значително намалява външният шум и поради тези си качества често се използва в звукозаписни компании, летища, хотели и други.

Ламинираното стъкло също блокира по-голямата част от UV лъчението и по този начин предпазва мебелите от вредните UV лъчи.

Ламинираното стъкло има умерена устойчивост на огън в сравнение с нормалното стъкло. Той няма да се разпадне веднага и ще отнеме време, за да се разруши, като по този начин хората могат безопасно да се евакуират в случай на пожар.

В случай на земетресения, обикновенното стъкло се счупва и разпада, докато ламинираното стъкло остава в рамките и по този начин осигурява безопасен път извън сградата за бягство.

Ламинираното стъкло може дори да устои на силни ветрове, като урагани и торнадо, по този начин щетите при природни бедствия биха били значително по-малки.

Приложения на ламинирано стъкло:

При стъклени парапети, стъклени стълби, подове, дограма, завеси, врати, фасада, благодарение на своята прозрачност и модерна визия.

В банки, обменни бюра, бижутерии, музей, галерии, автомобилни стъкла и други, благодарение на своята здравина.

На летища, гари, звукозаписни студия, хотели, благодарение на стойте шумоизолацииони способности. 

Избор при много архитектурни приложения където има риск за минувачите или се търси по-висока издръжливост на счупване.

снимка от ламинираща машина на Барос Глас

Нашето ламинирано стъкло:

Барос Глас може да предложи закалено, полузакалено, незакалено ламинирано стъкло. Закаленото стъкло е сертифицирано по европейски стандарт: EN 12150-2:2007, а ламинираното стъкло EN 14449:2005.

Избор на ламинат:

PVB (Polyvinyl butyral) e изобретен преди повече от 80 години, PVB е доминиращият ламиниран защитен стъклен слой от края на 30-те години. PVB е смола, която обикновено се използва за приложения, които изискват слепване, оптична яснота, здравина и гъвкавост.

цветове ламинати за стъкло

SGP (SentryGuard Plus) е съставен от супер-твърд пластмасов междинен състав, който се ламиниран между два слоя от закалено стъкло. Тази е най-съвременната технология, като междинният слой предлага пет пъти по-голяма якост на разкъсване и 100 пъти по-голяма твърдост от алтернативния PVB междинен слой.

Най-често приложение намира в публични места където безопасността на хората може да бъде застрашена от експлозии или ураганни ветрове.

Цветове за Ламинирано стъкло:

Цвета на триплекса може да бъде комбинация между цветно и прозрачно, цветно и цветно или най-често използваното цветен ламинат PVB. При него може да се постигне всеки цвят и шарка.

Цветното стъкло може да бъде: Синьо, зелено, сиво, бронз. Цветния ламинат: бяло, черено, синьо, червено, опак (opaque) приливен цвят и много други.

Clear е прозрачно (изчистено) стъкло – има характерният лек зеленикав оттенък.

Ultra Clear (clear vision) е супер прозрачно стъкло. Има най-ниско ниво на желязо заради което се нарича още Low-Iron glass. Стъклото няма видим оттенък.

Защо Барос Глас ?

Барос Глас е единственият производител изцяло фокусиран върху стъклото за парапети. Ние можем да предложим висококачествено ламинирано и закалено стъкло, кратки срокове и отлични цени. При нас може да поръчате стъкло за парапет, стъклен под, стъклени завеси, стъклени стълби, стъклопакети, бронирано стъкло, дигитален и сито печат върху стъкло. Различни цветове на ламинатите и цвят на стъклото. Стъклото по стандарт е изчистено (Clear) или суперизчистено (ultraclear / clear vision).  Всичко това на супер цена от производител.

Поръчайте Ламинирано Стъкло
за Вашия Проект

Свържете се с нас


Адрес:
Асеновграско Шосе, Пловдив, България
Email: sales@barosglass.com

Работно време 8:00 – 17:00


Адрес 
Асеновградско Шосе,
Пловдив, България

Email 
sales@barosglass.com

Работно време 8:00 – 17:00

Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.
Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.